Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Klimatski prihvatljivo pečenje: jednostavno i veganski

Vegansko pečenje isključuje upotrebu mlijeka, pavlake i jaja. Ali kako to zapravo funkcioniše?

Klimafreundlich Backen

Ako mislite da s veganskom prehranom morate odustati od slasnih poslastica poput kolača, torti i čokoladnih mafina, još niste otkrili prave zamjene za pečenje. Sastojke poput jaja, pavlake i mliječne čokolade lako je zamijeniti, a rezultati su jednako ukusni, uz dodatnu korist smanjenja emisije CO₂. Ovo nije samo dobro za klimu, već i vježba za vašu kreativnost — isprobavajući veganske alternative otvarate vrata novim ukusima i idejama. Predstavljamo tri zelene ideje koja će vas oduševiti i inspirisati da provedete dan uživajući u veganskom pečenju.

Ideja 1: Pire od jabuke kao zamjena za jaje 

Želite li mirisni i sočni kuglof, ali nemate jaja kod kuće? Ovaj veganski trik treba da zna svaki zaljubljenik u kolače. Mafini, biskviti i slični slatkiši mogu se jednostavno pripremiti i bez jaja. 60 do 70 g pirea od jabuke zamjenjuje jedno jaje i ima sposobnost da poveže sastojke! Ukus jabuke se tokom pečenja gotovo u potpunosti gubi, a čokoladni mafini i slični kolači postaju sočni i čvrsti. Posebno je ukusan ako je napravljen od organskog pirea: organski certificirani pire od jabuke sadrži 100% jabuka iz organske poljoprivrede i označen je organskim certifikatima.

Kraj liste

Ideja 2: Gorka čokolada umjesto mliječne!

Čokolada često sadrži mlijeko, čija proizvodnja šteti klimi zbog emisije gasova sa efektom staklene bašte. Što više mlijeka u čokoladi, to je veća emisija CO₂. Ljubitelji gorke čokolade mogu biti bez brige jer ona obično ne sadrži kravlje mleko, pa ima manji utjecaj na okolinu. Dodatni plus su često organski sastojci i ekološki prihvatljivija pakovanja bez aluminijske folije.

Kraj liste

Ideja 3: Zobena krema kao zamjena za pavlaku

Tužna činjenica: pavlaka i sir su nažalost među namirnicama koje najviše opterećuju našu planetu. Njihova proizvodnja zahtijeva velike količine mlijeka, što rezultira visokom emisijom CO₂ — što je proizvod bogatiji mastima, to je njegov negativni utjecaj na klimu veći. Zato je posebno ohrabrujuće što postoje veganske alternative koje u pečenju i kuhanju pružaju isti bogati i kremasti ukus. Zobena krema ili zobena "kuizina" idealno obogaćuju sosove, zapečena jela, supe pa čak i slatke poslastice. Isprobajte ih, otvorite se novim ukusima i napravite korak ka održivijem načinu ishrane!

Kraj liste