Pesto
Pesto raznolikost kod dm-a: vegansko, organsko, raznoliko
Pasta s pestom uvijek dobro ide! U dm-u ćete pronaći širok izbor pesto umaka s sastojcima iz organske i održive poljoprivrede. dmBio nudi, među različitim crvenim i zelenim vrstama, i veganski pesto bez parmezana i mlijeka.
Malo drugačiji recepti sa pestom
Da li ste ikada probali pesto za doručak? Možda zvuči pomalo egzotično, ali šareni umaci se mogu koristiti za mnogo više od samo tjestenine. U omletu s bosiljkom i paradajzom posebno se dobro uklapa pesto alla Genovese, odnosno pesto od bosiljka. Pesto može jednostavno obogatiti mnoge recepte. Kao marinada ili garnitura, savršeno je za pripremu ribe i mesa. U pire krompir, rižoto ili kus-kus dodaje više ukusa i daje italijanski dodir, a supe se također odlično mogu obogatiti i ukrasiti pestom.
Recepti za party buffet
Pesto je savršeno za pripremu finger food-a i salata. U tren oka pripremite ukusni antipasti buffet i koristite pesto:
- kao dip pomiješan s jogurtom, majonezom ili krem sirom
- kao punjenje za tijesto, na primjer za pesto štangice
- kao punjenje za povrće
- kao namaz za hljeb
- za mozzarella ražnjiće s paradajzom i bosiljkom
- u tijestu za hljeb
- u salatnom preljevu
Kako pravilno čuvati pesto
Bilo da je domaće ili kupljeno u supermarketu, gotovo nikada nemate pravu količinu pesta. U većini slučajeva ostane nešto viška. Kupljeni pesto obično se može čuvati u frižideru do 2 sedmice. Međutim, ako se ne koristi često, prilikom sljedećeg kuhanja doživjet ćete neugodno iznenađenje: više nije jestiv. Da biste ga duže očuvali i sačuvali svježinu i ukus, preporučuje se da pesto prelijete uljem. Za to, poravnajte sos u staklenki nožem i pažljivo prelijte malo maslinovog ulja preko. Na taj način pesto će biti zaštićen od vazduha i uticaja okoline. Alternativno, pesto se može lako zamrznuti. Pri odmrzavanju ne gubi ni ukus ni konzistenciju.
Da li i vi volite tjesteninu s pestom ili želite isprobati nove recepte? Otkrijte sada širok izbor pesto umaka u organskoj kvaliteti na dm online shopu.