Uvod u bogat i raznolik svijet čaja
Nisu svi čajevi jednaki - primijetite to najkasnije kada čaj niste pravilno pripremili. Kako vam se to ne bi dogodilo, sretni smo što ćemo s vama podijeliti svoje znanje o čaju s vrijednim savjetima za kuhanje čaja kod kuće.

dm drogerie markt
Vrijeme čitanja 6 min.
•
2023-02-21

Na šta s čajem trebate posebno obratiti pažnju? To je dobro pitanje, jer odabir prave vrste čaja odredit će vaš vlastiti užitak u njemu. Uz to, bez obzira na to koliko je dobar i skup čaj, ako se ne poštuju ispravna temperatura i vrijeme njegovog djelovanja ili ako se pogrešno čuva, okus mu se neće razvijati onako kako treba ili želimo.
Dobro je znati: Kako se pravi savršena šoljica čaja
Odluka o kupovini
Oni koji još nisu pronašli svoj omiljeni čaj ili žele isprobati novu vrstu čaja, često su pomalo izgubljeni pred opsežnom policom s čajevima. Ako ne želite tražiti pomoć osoblja i želite sami isprobati njihovu šarenu raznolikost, pobrinite se da kupite visokokvalitetni proizvod.
U vrećici ili rinfuzi?
I ovdje su mišljenja podijeljena. Ako cijenite jednostavnost upotrebe, najbolje je koristiti gotove vrećice čaja. Ako želite svečano proslaviti pripremu čaja, poslušajte savjete pravih čajnih znalaca i kupite čaj u rinfuzi. Na taj način intenzitet i aromu čaja možete sami odrediti putem količine.
Berba
Ako berete svježe bilje za biljni čaj iz vrta, pričekajte sunčani dan i berite ga kasno ujutro – kada se posljednja kiša i jutarnja rosa osuše. Uz to, biljka i njen sok u punoj su snazi te odmah možete pripremiti svježi čaj. Naravno, ubrane biljke također se mogu sušiti i čuvati za kasniji datum.
Skladištenje
Čaj se može čuvati vrlo dugo ako se čuva na hladnom, suhom, tamnom i dobro zatvorenom mjestu. Za to su najprikladnije posude za čaj izrađene od aluminija, keramike ili drveta. Crni, zeleni i bijeli čajevi obično se ne kvare. Međutim, voćne i biljne čajeve treba konzumirati prije isteka roka upotrebe. Idealno bi bilo da čaj konzumirate dok je svjež - pa je bolje češće kupovati manje količine.
Količina čaja
Količina čaja koju koristite određuje uspjeh dobre šoljice čaja. Pravilo za čaj u rinfuzi glasi: jedna mala kašika po šoljici. Za jače čajeve kašika može biti punija. Čaj u vrećici obično je namijenjen jednoj šoljici. Ako niste sigurni, samo pogledajte upute na ambalaži.
Pravi pribor za čaj
Filter za čaj u obliku jaja za čaj ili od pamuka? Keramički vrč ili staklena šoljica? Također možete biti razmaženi uz bogat izbor čajnih dodataka. Koristite ono što vam je najprikladnije, jer postoje mnoge domišljate kombinacije koje čaj čine pravim doživljajem - uostalom, u čaju se ne mora samo uživati svim čulima dok ga pijete, već i dok ga pripremate.
Naš savjet: Zagrijte čajnik vrućom vodom prije nego što ga direktno ulijete - to će čaj duže održavati vrućim i poboljšati mu okus. Poslužen u elegantnim čašama s dvostrukim stijenkama, čaj još duže održava temperaturu i nećete opeći prste.
Priprema
Osnovno pravilo pri spremanju čaja je korištenje meke i nezagađene vode. Za kuhanje u idealnom slučaju koristite filtriranu vodu. Tako će se sastojci i okusi najbolje apsorbovati.
Kod tradicionalnog čaja temperatura vode varira između 60 i 80 °C, ovisno o vrsti. Uz to, rastresiti listovi čaja trebali bi moći slobodno plivati u vodi kako bi se okus mogao u potpunosti razviti. Stoga, kupujući filter za čaj, pripazite da je odgovarajuće veličine ili kad prođe vrijeme djelovanja, prelijte čaj u drugu posudu ili šoljicu.
Voćne i biljne čajeve uvijek treba spremati sa vrućom vodom od 100 °C. Na taj se način svi sastojci mogu otopiti i ubiti neželjene klice i prirodni mikroorganizmi. Uvijek treba ostaviti svoj biljni čaj pokriven nakon što ga pripremite, tako da esencijalna ulja ne isparavaju. S voćnim čajem vrijedi sljedeće: što čaj duže djeluje, to je okus jači i kiseliji.
Obogaćivanje čaja s mlijekom, medom, limunom - ima li to smisla?
Kako se ne bi sakrio originalni okus, tradicionalni se čaj uglavnom pije nezaslađen i prirodan bez dodataka. Budući da se zna da su ukusi različiti, uvijek je pitanje šta vama najbolje odgovara.
Čaj s medom ili šećerom: Ako volite svoj čaj slađi, možete ga zasladiti različitim vrstama šećera ili meda. Da ne biste uništili enzime sadržane u medu, pričekajte dok se čaj ne ohladi na ispod 40 °C prije nego što ga dodate.
Čaj s mlijekom: Obogaćivanje čaja s mlijekom također je vrlo popularno. Ova vrsta pripreme uglavnom je vezana za britansku kulturu pripreme čaja, gdje je teško zamisliti crni čaj bez mlijeka. Svakako obratite pažnju na kiselost čaja. Na primjer, voćni čajevi prirodno sadrže kiselinu i ne bi se trebali kombinovati s mlijekom. Kiselina uzrokuje da se mlijeko usiri, pa čaj više nema dobar okus.
Čaj sa svježim ili sušenim sastojcima: Dodatak komadića limuna, naranče ili đumbira također je uobičajni način pročišćavanja čaja. Začini poput cimeta, klinčića ili anisa također mogu vašem čaju dati poseban okus.
Želite li znati više o čaju - otkrijte s nama bogatstvo raznolikosti čajeva.
Sada kada znate osnove, ništa vas ne spriječava u budućim čajnim užicima. Otkrijte bogatu raznolikost čajeva u našim prodavnicama i uživajte sa pravim, voćnim i biljnim čajevima i brojnim savjetima za kod kuće. Nadamo se da ćete uživati u njihovom otkrivanju, pripremi, isprobavanju i čitanju.