Kvalitetna biljna ulja kao alternativa kokosovom ulju
„Pogledajte, dobro je tako blizu.”- Goethe je već znao za vrijednost očitog. Za Vas smo istražili sve uljne opcije i pronašli najbolje regionalne alternative kokosovom ulju.

dm drogerie markt
Vrijeme čitanja 4 min.
•
2025-09-09

Radi kao podmazano - biljna ulja i masti u domaćinstvu
U domaćinstvu jednostavno ne ide bez ulja. Donose divnu raznolikost u naša jela, visoko su cijenjena u pečenju, a u prirodnoj kozmetici smatraju se i vrijednom komponentom jednostavnih proizvoda za kućnu njegu. Iznad svega, na prvom mjestu svoje mjesto je pronašlo kokosovo ulje, koje je dio osnovne opreme u mnogim domaćinstvima. Ali ono ovaj put nije u našem fokusu - jer naš pogled ne luta u daljinu, već se zadržava u blizini kuće.
Hladno cijeđena ulja možete koristiti kao savršenu nadopunu ili dragocjenu alternativu kokosovom ulju u Vašem domaćinstvu.
Dragocjena: ulje repice i suncokretovo ulje
Poznate alternative kokosovom ulju su suncokretovo ulje i ulje repice. Kao neutralno ulje za kuhanje, oba se ulja mogu lako zagrijati u tavi i također koristiti za pečenje slatkih delicija. Biljno ulje dobiveno iz zrna suncokreta ili sjemenki uljane repice stoga je vrlo svestrano i može se izvrsno koristiti i za kiselu i za slatku hranu. Oba ulja jelima daju pomalo orašast okus. Budući da su ulja uljane repice ili suncokreta također bogata vrijednim prirodnim sastojcima i imaju neutralan okus, ta se hladno cijeđena ulja često koriste kao ulje za njegu kože ili kao tretman za kosu.
Savjet za nježni piling ruku i stopala: Za uljni piling uzmite 6 kašika hladno cijeđenog organskog suncokretovog ulja ili uljane repice, pomiješajte ga s 2 kašike fine morske soli ili smeđeg šećera i utrljajte ga kružnim pokretima po rukama i / ili stopalima.
Jaka: ulje čička, maka i bučinih sjemenki
Ova tri biljna jestiva ulja imaju moćnu aromu i svako je posebno na svoj način. Hladno cijeđena posebno su vrijedna u kuhinji za pročišćavanje i začinjanje jela. Najpopularnije među njima svakako je ulje od sjemenki bundeve, koje je ukusnog ukusa u salatama, namazima, supama ili jelima od jaja kojima daje orašast i istovremeno baršunast okus, a može se uživati čak i kao preljev sa sladoledom od vanilije.
Ulje čička dobiveno iz sjemenki može se lako zagrijati i, između ostalog, savršeno se slaže s jelima od tjestenine ili povrćem. Hladno cijeđeno ulje maka, s druge strane, može se izvrsno koristiti kao ulje za začin. Kiselim i slatkim jelima daje jak, ali nježan okus.
Slatka: ulja oraha, lješnjaka i badema
Orašasti plodovi sami po sebi su posebni - ali u obliku ulja koriste se na vrlo poseban način. Bogato omega-3 masnim kiselinama i jedinstveno po ukusu, ulje oraha može se idealno kombinovati sa zelenom salatom, rukolom, celerom, mrkvom, paradajzom, šparogama, crvenim kupusom ili sirom. Blago slatko ulje lješnjaka daje desertima poput kaše, voćne salate i palačinki, ali i slanim salatama, siru ili šparogama poseban okus.
Bademovo ulje ima nježni miris marcipana i koristi se u kuhinji, kao i u prirodnoj kozmetici.
DIY: Puter za tijelo s bademovim uljem:
Sve što trebate je bademovo ulje i shea puter. Pomiješajte oba sastojka (npr. 50 ml bademovog ulja s 50 g shea putera) u blenderu dok se ne postigne blago kremasta i prozračna konzistencija. Za miris možete pročistiti puter za tijelo esencijalnim uljima i dodati nekoliko kapi ulja vitamina E za trajnost.
Kraj liste


