Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Obojite uskršnja jaja koristeći prirodne sastojke

Bojenje uskršnjih jaja prirodnim sastojcima

Umjetne boje? Ne ovoga Uskrsa! Obojite vaša uskršnja jaja koristeći prirodne namirnice, a mi vam otkrivamo kako.

Uskrs je poznat po bojama, a ove godine on će biti još posebniji: prirodan, savjestan, a istovremeno šaren i kreativan!

Uskrs bez veselog šarenila? Skoro nezamislivo! Stoga u tom šarenilu uživamo i prije, bojeći jaja. Predivne boje mogu se postići i bez sintetičkih materijala i grižnje savjesti kada su u pitanju okoliš i vlastito zdravlje – zahvaljujući snazi biljaka, povrća i voća.

Uz odgovarajuću pripremu savršeni rezultati

Kako biste postigli željeni rezultat, neophodno je obratiti pažnju na sljedeće:

  • Koristite staru šerpu. Pojedini prirodni materijali mogu ostaviti tragove
  • Najintenzivniji rezultati postižu se na bijelim jajima.
  • Prije bojenja, obavezno očistite jaja krpom ili spužvicom – za isto se posebno preporučuje upotreba sirćeta. Na taj način ćete spriječiti nejednakosti u boji izazvane nečistoćama.
  • Nemojte praviti rupice u ljusci jajeta prije kuhanja. Na taj način će jaja duže ostati svježa, a ni boja neće prodrijeti.

Uskršnja jaja uz prirodne boje: jednostavno

Savjesno bojenje funkcioniše sasvim jednostavno: Pomiješajte jedan litar vode sa 2 do 3 šoljice svježih začina (povrće, korijenovi, cvjetovi, plodovi...). Iste sitno nasjeckajte, kako bi pigmenti boje bolje izašli. Povrće i biljke se kuha oko 45 minuta, dok se bobičasto voće, listovi i cvjetovi prethodno na nekoliko sati trebaju potopiti u vodu, a potom kuhati oko 1 sat. Poželjno je eksperimentisanje – na taj način ćete otkriti odgovarajući intenzitet boje prema vašem ukusu!

Nakon što ste skuhali i ohladili jaja, stavite ih minimalno 30 minuta u posudu s ohlađenom bojom. Što je jaje duže u posudi, to će boja biti intenzivnija. Kako biste izbjegli razmazivanje boje ili otiske prstiju po obližnjem namještaju, uz pomoć kašike ravnomjerno i polako pomjerajte jaje. Zadovoljni ste bojom? Onda izvadite jaje i ostavite ga da se osuši na za to predviđeno mjesto. Za dodatni sjaj, nakon sušenja natopite ubrus u kuhinjsko ulje i istim pređite preko jajeta.

Koji prirodni materijali daju koju boju?

Iako je riječ o prirodnim bojama, to ne znači da morate oskudijevati kada je u pitanju odabir boje: Od svijetle, žute boje pa sve do nježne, pastelne roze, zahvaljujući prirodi sve je moguće!

Žuta: Nježnu boju sunca obećava smjesa koja u sebi sadrži kurkumu. Uz dodatak cvjetova kamilice, boja će postati nježnija.

Narandžasta: Klasik među prirodnim uskršnjim bojama: ljuska luka. Prilikom kuhanja smjese, jaja se direktno stavljaju u istu te se kuhaju zajedno sa njom. Po završetku se kuhaju dodatnih 30 minuta. Mrkva također daje narandžastu boju.

Roze, pink i crvena: Cvekla i crvene ljuske luka daju savršene pigmente. U zavisnosti od željene nijanse, prilagodite vrijeme kuhanja smjese.

Plava i lila: Borovnica, zova, sok od aronije i crveni kupus pružaju različite nijanse plave, koje ponekad sežu i do lila nijansi.

Zelena: Kopriva, peršun, biljni čajevi, a prije svega špinat učinit će jaja zelenim.

Smeđa: A prirodnu smeđu boju dobit ćete pomoću crnog čaja i kafe.

Savjet: A ko postupak želi pojednostaviti, koristit će umjesto svježih sastojaka sokove (cvekla, zova i slično) ili prah (kurkuma). Kada je u pitanju prah dovoljna je jedna do dvije supene kašike.