Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj
  1.  4687DXX2 dmBio mango

Kraj liste

Korak po korak do vašeg doma

Prije nego što gotov proizvod držite u svojim rukama, on prolazi kroz mnogo različitih proizvodnih koraka. U nastavku ćete dobiti uvid u sve korake proizvodnje svojeg proizvoda i upoznati ljude koji su u njima sudjelovali.

Karta svijeta
  1. Oznaka

    → Uzgoj i žetva

  2. Oznaka

    → Obrada

  3. Oznaka

    → Uvoz i prodaja

  4. Oznaka

    → Od nas do vas

Kraj liste

Drvo manga

Uzgoj i žetva, Imatoro, Kangala, Douna, Kankalaba, Burkina Faso

Mango je plod zimzelenog stabla manga koji pripada porodici rujnika i može narasti do 45 metara visine. Stablo manga može dati do 300 plodova i raste prvenstveno u tropskim područjima, uključujući Srednju i Južnu Ameriku, Karibe i tropski pojas Afrike. Postoji više od 1000 sorti manga, različitih veličina, oblika i okusa. Ovisno o sorti, vrijeme berbe varira između marta i septembra. Zreli plod može biti visok do 20 cm i težak dva kilograma. Osim mesa manga, za izradu ulja može se koristiti i jezgra košpice.

  1. U Europi se mango u prodavnicama može naći kao svjež ili osušen. Naši sušeni “dmBio komadići manga” u Naturland kvaliteti dolaze iz zapadne Burkine Faso, gdje postoji tropska, promjenjiva klima koju karakterišu ekstremne fluktacije između sušnih I kišnih sezona. Prosječne temperature su između 25°C i 30°C.

  2. Oko 160 malih poljoprivrednih porodica organizirano je u sedam zadruga i uzgaja voće na ukupno 300 hektara zemlje. Udruživanjem u zadrugu procesi su učinkovitiji, resursi se dijele, a procesi certificiranja provode se jednoobrazno.

  3. Mali poljoprivrednici dobivaju redovitu obuku o dobrim poljoprivrednim praksama i praksama organskog uzgoja. Osim manga, na farmama se uzgajaju stable akacije i palme datulje kako bi se poboljšala kvaliteta tla i promicala biološka raznolikost. Osim toga, prodajom dodatnih repromaterijala osigurava se veći prihod, a time je stabilnija i egzistencija poljoprivrednika.

  4. Sorte Amelie, Brooks, Leepens i Kent uglavnom se uzgajaju u Burkini Faso. Ovisno o sorti, mango se bere između marta i septembra. Mango se bere dok je nezreo, jer je mango koji je mnogo osjetljiviji na oštećenja tokom transporta. Ubrani organski mango transportuje se i obrađuje u glavnom gradu Ouagadougou.

Kraj liste

Zaposlenik prerađuje mango

Obrada, Ouagadougou, Burkina Faso

U Ouagadougou se mango dalje obrađuje i priprema za izvoz u Njemačku. Tijekom cijele godine naš dobavljač zapošljava oko 30 ljudi, a u proizvodnji je zaposleno i oko 100 sezonskih radnika.

  1. Kod našeg preddobavljača, koji obrađuje mango u Ouagadougou, plodovi se prvo skladište dok ne sazriju. To može potrajati i do sedmicu dana.

  2. Potom se razvrstavaju...

  3. ...peru se...

  4. ...guli im se kora i režu se na male komadiće...

  5. ...i zatim se suše oko 12 sati. Za jedan kilogram osušenog manga Amelie potrebno je 12 do 15 kg sirovog manga, za sortu Brooks 18 do 25 kg, a za sortu Leepens oko 15 kg.

  6. Gotovi proizvodi prolaze strogu kontrolu kvalitete, te se prvo pakuju u vreće, a na kraju u kutije. Roba se dovozi vozom i kamionom u frižiderima u luku Abidjan u Obali Bjelokosti, a odatle se brodom prevozi do Hamburga. Odavde kamionom ide prema našem partneru u proizvodnji.

  7. Godine 2009. Fogué Kouduahodie osnovao je tvornicu za preradu s ciljem poticanja malih poljoprivrednika iz Burkine Faso na prelazak na organski uzgoj. Skuplja njihov mango, prerađuje ga i izvozi. Time se otvaraju radna mjesta u pogonu za preradu, a mali poljoprivrednici dobivaju pristup međunarodnom tržištu.

  8. Jacqueline Toe ima 52 godine, a u Foguéovoj je tvrtki zaposlena od 2009. godine. Odgovorna je za nabavu sirovina i proizvodnju te osigurava ispunjavanje visokih zahtjeva kvalitete. Posebno joj se sviđa dobra radna atmosfera u radu s kolegama.

Kraj liste

Partner i dobavljač u proizvodnji

Uvoz i prodaja, Oyten, Njemačka

Naš proizvodni partner je pionir organske proizvodnje i specijalizirao se u više od 40 godina za organski uzgojeno sušeno voće, orašaste plodove i proizvode od kokosa, koji se pažljivo obrađuju i pakiraju na način koji štedi resurse. Srednje velika tvrtka oslanja se na dugoročne osobne kontakte s poljoprivrednim partnerima diljem svijeta, vodi vlastite ekološke projekte i podržava lokalne poljoprivrednike. Uz obuku i nove pogone za preradu u zemljama podrijetla, fokus je na proširenju asortimana proizvoda s certifikatom Naturland i povećanju broja ekološki upravljanih poljoprivrednih površina.

  1. Mango je također podvrgnut intenzivnoj kontroli kvalitete od strane našeg partnera u proizvodnji u ovlaštenom laboratoriju.

  2. Ako je roba ispravna, pušta se na punjenje i pokretnom trakom transportira do višeglavne vage.

  3. Komadići manga se pune u vrećice preko transportne trake i zatvaraju. Na foliji na pakiranju prethodno je otisnut rok trajanja i serija, a opremljena je i naljepnicom za lakše zatvaranje.

  4. Slijede daljnje provjere ispravne količine punjenja i ima li stranih tijela u pakiranju, prije stavljanja paketića u kutije i na palete.

  5. Naš proizvodni partner oslanja se na dugoročnu suradnju sa svojim dobavljačima, što i njemu i poljoprivrednicima daje stabilnost i sigurnost planiranja. Poljoprivrednici dobivaju podršku u postizanju svih zahtjeva u pogledu kvalitete i održivosti proizvoda, uključujući podršku u financiranju dobivanja certifikata.

  6. Naš proizvodni partner radi s dobavljačem manga iz Burkine Faso od 2011. i tamo je barem jednom godišnje. Zahvaljujući bliskom, dugogodišnjem partnerstvu, obradive površine već su znatno proširene. Osim toga, naš proizvodni partner ulaganjima podupire prilike za poboljšanje u područjima kvalitete, učinkovitosti i održivosti.

Kraj liste

Logistički centar

Od nas do vas

Iz naših distribucijskih centara dmBio mango započinje završnu fazu svog puta do naših dm prodavnica. Kada stignu na odredište, stavljaju se na police gdje ih možete pronaći sljedeći put kad krenete u kupovinu.

Vaš proizvod ima sljedeće certifikate:

Projekti koje podržava:

Mali farmeri u Burkini Faso

Promicanje ekološke poljoprivrede u Burkini Faso

Fogué Kouduahodie osnovao je svoju kompaniju sa sjedištem u Ouagadougou, Burkina Faso, 2009. godine. Kompanija prerađuje i izvozi organski mango.

Fogué je inženjer prehrambene tehnologije i ima dugogodišnje iskustvo u tehničkom smanjenju siromaštva i održivoj poljoprivredi. Njegov cilj je uvjeriti poljoprivrednike Burkine Faso da koriste organski uzgoj, obučiti ih i povezati sa svjetskim tržištem. Njegova kompanija otkupljuje organski uzgojeni mango od poljoprivrednika te ga prerađuje i izvozi, među ostalim, u Njemačku. Pritom pospješuje zaštitu klime i vrsta, kao i stabilan prihod za poljoprivrednike i zaposlenike u preradi.

Naš njemački proizvodni partner podržava tvrtku Burkinabe gotovo od njezina osnivanja. Blisko partnerstvo službeno je započelo 2011. Naš proizvodni partner ne samo da uvozi sušeni mango, već također podržava kompaniju Burkinabe u finansiranju nabave sirovina prije sezone, certificiranju ili ulaganju i kupnji u cilju poboljšanja procesa, kvalitete i održivosti. Prelazak s ekološkog načina proizvodnje na Naturland uzgoj također je zajednički odlučen i uspješno savladan. Smjernice Naturlanda nadilaze zahtjeve Uredbe EU o ekološkim proizvodima. Kriteriji uključuju prebacivanje cjelokupnog poslovanja na ekološke i društvene smjernice koje su obavezujuće za sve kompanije.

Naš partner u proizvodnji i Foguéova kompanija odlučili su zadržati i dodatno proširiti svoje visoke standarde u budućnosti. Projekt uzgoja se proširuje, kako na dodatne površine za uzgoj tako i na dodatne sirovine. To donosi dodatnu korist za prirodu i dodatne izvore prihoda za poljoprivrednike, a dm podržava ovaj projekat.