sherbetlook
Sok nana, ruža i lavanda, 200 ml

Osnivačica Nejra Salkić, po zanimanju agronom, u periodu kada je bila nezaposlena došla je na ideju da krene s proizvodnjom sokova i to ne voćnih nego cvjetnih, odnosno biljnih. Za proizvodnju voćnih sokova koristi se hladno cijeđenje, jer se na taj način čuvaju sve vrijednosti voća, a nakon toga se sok pasterizuje. Sok od trava nastaje maceriranjem sirovine. Na primjeru nane: Nana se ubire na mjestima koja su udaljena od naselja, potom se opere, potopi i doda limun. Ovaj sok sadrži šećer i pravo je osvježenje za tople ljetne dane. Sokove je najbolje držati na hladnom mjestu, jer su bez konzervansa i aditiva.
„Na početku je sve izgledalo kao avantura. Počeli smo skromnim ulaganjima od nekoliko stotina maraka. Snalazili se na razne načine da nabavimo sadnice i 2019. godine posadili smo lavandu u Podrinju i Visokom, iako još uvijek nismo znali šta ćemo praviti od nje. Razmišljali smo ovako: Volimo lavandu, hajde da je posadimo pa ćemo usput skontati šta ćemo s njom. Prošle godine napravili smo sok od nje i zasigurno je, da je ona ta po kojoj se razlikujemo od drugih. U međuvremenu smo kupili sadnice đulbešećer ruže i tu se priča nastavlja. Postali smo prvi brend koji proizvodi sok, a ne sirup od navedenih sirovina“, ispričala je Nejra.
Specifično za sve sherbetlook sokove je da su pravljeni od sirovina koju proizvođači sami uzgajaju, da su handmade, prirodni i da su napravljeni bez konzervansa, stabilizatora i umjetnih boja. Ukratko, ljubav prema bilju, cvijeću, rodila je novu ljubav: prema sokovima.