DIY ljetni ukras: cvjetni medaljoni od domaćeg slanog tijesta
Slano tijesto za modeliranje popularni je klasik iz djetinjstva. Nije ni čudo, jer DIY glina za modeliranje može se u kratkom vremenu napraviti od samo nekoliko sastojaka i vrlo je svestrana. Od tijesta se mogu izrađivati sve vrste oblika i figura, a zahvaljujući svojim prirodnim sastojcima idealno je i za zabavne kreativne radionice s djecom.

Uz slano tijesto, naprimjer, možete izraditi lijepe medaljone sa suhim cvijećem. Njih zatim možete vezati za poklone kao male ukrasne pločice ili ih povezati kao ukras za mobitel, stan ili balkon.
Svježe cvijeće i ukrasne trave posebno su dobre za ukrašavanje privjesaka ako ih ostavite da se suše nekoliko dana u biljnoj presi ili u debeloj knjizi između dva sloja kuhinjskog papira. Cvjetovi i trave trebaju biti što ravniji i ne preveliki. Mali cvjetovi samoniklih biljaka, naprimjer, izvrsni su. Ljeti su ih livade pune, ali sjaj ovih ljepotica uvijek prebrzo izblijedi. Pomoću ove kreativne ideje možete ih lako sačuvati i trajno unijeti dašak ljeta u svoj dom.
Napravite slano tijesto sami sa samo 4 sastojka:
2 čaše brašna
1 čaša fine kuhinjske soli
1 čaša vode
1 kašika ulja
Za medaljone:
presovano cvijeće, cvjetovi, trava ...
valjak
drveni štapić/slamka
papir za pečenje
staklo za izrezivanje
vrpce za vješanje
Upute za izradu:
1. Izrada slanog tijesta
Pomiješajte sve sastojke i temeljito umijesite rukama dok ne dobijete glatko, homogeno tijesto. Tijesto je savršeno kada se više ne lijepi za prste. Inače, dodajte još malo vode (ako je tijesto presuho) ili malo brašna (ako je tijesto previše ljepljivo). Sano tijesto može se jednostavno obojiti bojom za hranu. Začini kao što su paprika u prahu, curry, kurkuma ili boje za hranu posebno su pogodni za to.
2. Izrežite krugove
Razvaljajte tijesto valjkom na oko 5-6 mm debljine na pobrašnjenoj površini ili izravno na papiru za pečenje. Izrežite nekoliko krugova kalupima za kekse ili malom okruglom čašom.
3. Ukrašavanje cvijećem
Stavite prethodno osušene biljke na krugove od tijesta, pažljivo ih pritisnite prstima i, ako je potrebno, ponovno ih lagano utisnite valjkom za tijesto dok ne dostigne debljinu 3-4 mm. Na kraju slamkom ili drvenim štapićem probodite malu rupu u tijestu da ga kasnije možete objesiti.
4. Osušite na zraku
Kako bi se osigurali da cvijeće ostane lijepo i postojane boje i nakon sušenja, ovi medaljoni ne ulaze u rernu - kao što je to obično slučaj sa slanim tijestom - već se suše na svježem zraku. To traje malo duže, ali ne uklanja boju s cvjetova i tijesto ne puca tako lako. Da biste to učinili, ostavite pločice na papiru za pečenje dva do tri dana (vrijeme sušenja ovisi o debljini pločica) i redovito ih okrećite.
5. Objestite medaljone
Na kraju provucite lijepu vrpcu ili komadić žice kako bi objesili cvjetne medaljone kroz prethodno izbušenu rupu i čvor.
Ako je ostalo tijesta, lako ga možete spremiti u hermetički zatvorenu kutiju ili staklenku u frižider. Tako pohranjeno može se čuvati oko sedam dana.