Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Dobre odluke uz dm: živjeti održivo

Vrijeme je za promjene i dobre odluke. Svakog dana, iznova. 

Od svojih početaka dm nastoji proizvoditi u skladu s održivim razvojem. Da to nisu samo prazne riječi dokazuje podatak da 90% proizvoda dm-ove robne marke dolazi iz Srednje Europe. Na taj način skraćuje se vrijeme transporta robe u dm zemlje i smanjuje emisija CO2. dm je uz navedeno dio organizacije WWF (World Wide Fund For Nature), jedne od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode. 

Proizvodnja u skladu s prirodom  

Djelovanje u skladu s održivim razvojem za dm znači da pomno bira koje će sirovine i materijale upotrijebiti za proizvodnju i pakovanje proizvoda dm marke. Širok spektar dmBio proizvoda proizvodi se u skladu s prirodom, pri čemu se koriste sirovine iz kontroliranog uzgoja. Isti je slučaj i s prirodnom kozmetikom alverde, dok su i sredstva za čišćenje dm marke Denkmit koji na sebi nose znak djeteline proizvedeni na maksimalno ekološki način. Plavi simbol zemaljske kugle s majicom, čašom i četkom znači da ovim proizvodima perete i čistite u duhu održivog razvoja.

Cekeri za kupovinu 

Djelovanje u skladu s prirodom moguće je u različitim područjima. Zato se u dm-u već duže vrijeme bave jednom od vrlo spornih ekoloških tema: smanjenjem upotrebe plastičnih kesa. U 2011. godini, dm je prvi na bh. tržištu uveo naplatu velikih plastičnih vrećica. To je dovelo do smanjenja njihove potrošnje za 74% u 2012. godini. Istovremeno je porasla potrošnja malih plastičnih vrećica za 50%. Stoga je dm nastojao poticati kupce da koriste trajna rješenja, poput platnenih cekera te ponudio mogućnost da se stari i dotrajali dm cekeri besplatno zamijene za nove.