dm marka na testu 

Certifikat BDIH 

 

BDIH je skraćenica za Bundesverband Deutscher Industrie- und Handelsunternehmen für Arzneimittel, Reformwaren, Nahrungsergänzungmittel und Körperpflegemittel e.V., odnosno Udruženje njemačkih industrijskih i trgovačkih preduzeća za lijekove, zdravu hranu, dodatke prehrani i kozmetičke proizvode. Prema vrlo strogim i visokim standardima za proizvodnju prirodne kozmetike koje određuje to udruženje proizvodi koji imaju certifikat BDIH smiju biti proizvedeni isključivo od prirodnih sirovina (na primjer biljnih ulja, masti, voskova i ekstrakata dobivenih od bilja iz kontroliranog biološkog uzgoja ili onog skupljenog u prirodi), a proizvodni proces mora biti organizovan prema strogim ekološkim načelima, uz što manji utrošak sirovina. Certifikat BDIH dobivaju samo oni proizvodi koji udovolje navedenim zahtjevima te prođu testove nezavisnih kontrolnih institucija.   

Certifikat NaTrue 

 

NaTrue je internacionalni certifikat za označavanje kozmetike iz kontroliranog biološkog uzgoja, a okuplja vodeće kozmetičke kompanije koje određuju vlastite kriterije za proizvodnju prirodne i bio kozmetike. Obzirom da je NaTrue internacionalni standard koji je u cijelom svijetu prepoznatljiv po svom jedinstvenom logu i predstavlja sinonim transparentnosti i vrhunske kakvoće prirodne proizvodnje, dm je odlučio ubuduće sve proizvode alverde umjesto njemačkom BDIH oznakom certificirati NaTrue certifikatom. Kako smo željeli napraviti postepen prelaz, za početak smo njemačku oznaku BDIH ostavili na zadnjoj strani proizvoda, paralelno s NaTrue logom. Svi novocertificirani proizvodi marke alverde nose NaTrue oznaku, dok se proizvodi s postojećim BDIH oznakama malo-pomalo prebacuju na novi certifikat.

Eko certifikat 

 

Eko certifikat oznaka je kvaliteta i zaštitni znak kojim se označavaju proizvodi iz ekološkog uzgoja i garantuje pridržavanje određenih standarda i restrikcija. Da proizvođač udovoljava kriterijima za dobivanje certifikata dokazuje se obaveznim podnošenjem dokumentacije i redovitim kontrolama robe. Pridržavaju li se proizvođači propisanih odredbi za ekološku proizvodnju u Evropskoj uniji prate i nadziru nadležna certifikacijska tijela.


U julu 2010. u Evropskoj uniji uveden je novi obavezni Evropski eko certifikat (zvan i Evropska eko oznaka). Proizvod ga može dobiti ako sadrži najviše 0,9% genetski izmijenjenog materijala, a najmanje 95% njegovih sastojaka potječe iz ekološkog uzgoja. Namirnice s tim certifikatom zadovoljavaju najviše zakonske standarde za hranu. Danas i zemlje izvan Evropske unije prilagođavaju svoje odredbe smjernicama Evropskog eko certifikata čime se osigurava šire tržište za takve proizvode.

Iako je Evropska eko oznaka zaživjela u mnogim zemljama, u Njemačkoj se, zbog veće prepoznatljivosti, još uvijek više koristi Njemačka državna eko oznaka ili se ona upotrebljava u kombinaciji s evropskom.

Njemačka državna eko oznaka (BIO) 

 

Njemačka državna eko oznaka šesterokutni je zeleno-bijelo-crni simbol uveden u septembru 2001. godine u okviru agrarne reforme kojim se u Njemačkoj označavaju proizvodi koji zadovoljavaju kriterij za ekološku proizvodnju Evropske zajednice. Namirnice koje nose ovaj certifikat

  • ne smiju biti konzervirane izlaganjem ionizirajućem zračenju
  • ne smiju biti proizvedeni s genetski izmijenjenim organizmima ni uz pomoć njih
  • zabranjeno je korištenje sintetičkih pesticida i lako topljivih mineralnih gnojiva
  • udio sastojaka proizvedenih konvencionalnim putem ne smije biti veći od 5%
  • ne smije sadržavati pojačivače okusa, umjetne arome, bojila i emulgatore ni pomoćne tvari i aditive koji nisu posebno odobreni
  • uvoz sirovina i proizvoda iz trećih zemalja uređen je posebnim odredbama i podvrgnut stalnim kontrolama
  • u zemljoradnji se mora ustanoviti raznolik plodored
  • u uzgoju životinja moraju se uzeti u obzir specifičnosti svake pojedine životinjske vrste
  • životinje se moraju hraniti hranom iz ekološkog uzgoja, bez upotrebe antibiotika.