Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Priprema kože za ljeto

Koža kao naš najveći organ ima funkciju zaštite tijela. Pruža nam imunološku zaštitu i štiti nas od štetnih UV zračenja. Zato je važno da našoj koži pružimo potrebnu njegu i adekvatno je zaštitimo.

U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći da Vaša koža zablista na suncu.

1. Nježni peeling  prepuručuje se jednom sedmično jer: 

-      odstranjuje odumrle stanice

-      čisti pore

-      jača mikrocirkulaciju


 

2. Nakon peelinga kožu obavezno nahranite hidratantnim kremama. Poželjno je da su na prirodnoj bazi, jer sastojci prodiru direktno u kožu. Za potpunu njegu i najbrži efekt hidratantne kreme koristite svakodnevno.


 


 


 

3. Odstranite dlačice na vrijeme 

Izbjegavajte odstranjivanja dlačica neposredno prije izlaganja suncu, bilo da dlačice odstranjujete voskom, šećernom pastom ili epilatorom. Ukoliko koristite brijač nakon pet korištenja žilet zamijenite jer se sa svakim korištenjem žilet tupi te na taj način ne reže dlačice pravilno, a pri tome i dodatno šteti kožu.


 


 


 

4. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom 

Kako bi pravilno zaštitili Vašu kožu od štetnih UV zračenja i pripremili je za dugotrajnija izlaganja suncu, potrebno je početi s korištenjem zaštitnog faktora i mnogo ranije, i to na svakodnevnoj bazi. Savjetujemo da najprije kožu mažete sa visokim zaštitnim faktorom, a kasnije ovisno od tipa i pigmenta kože možete koristiti kreme i sa manjim faktorom. Nemojte zaboraviti zaštiti usne, jer i one su osjetljive na UV zračenje kao i bilo koji drugi dio tijela. Koristite balzam za usne sa zaštitnim faktorom koji je prilagođen teksturi vaših usana. Usne je potrebno češće mazati jer zaštita brže nestane zbog konzumiranja jela i pića.