Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Želite imati psa!? Evo nekoliko korisnih savjeta!

Još se dvoumite da li da porodicu „obogatite“ s još jednim članom -  psom?

Prije nego donesete takvu odluku, konsultujte se sa svim članovima porodice te prodiskutujte naredna pitanja.

1. Da li imate adekvatne uslove za kućnog ljubimca?
2. Hoće li ljubimac biti dobro prihvaćen od svih članova Vaše porodice?
3. Ko će se o brinuti o Vašem novom ljubimcu?

Psu su potrebni česti izlasci vani te prostor za igru, naročito ako je pas velik. Međutim, oni znaju biti jednako sretni i ako mirno sjede pored Vas ukoliko ga odgojite na pravi način, naučite ga poslušnosti te tome da bude dobar pratilac. Svemu ovom prethodi bezuslovna ljubav koju bi trebao da osjeti svaki ljubimac. Ukoliko se odlučite za kućnog ljubimca, adekvatna i odgovorna briga koju mu morate pružiti prva je stvar o kojoj morate ozbiljno razmisliti jer oni potpuno ovise o svom vlasniku. Pravilna briga podrazumijeva da mu trebate obezbijediti toplo mjesto za spavanje, ishranu u skladu s godinama, svakodnevne aktivnosti u vidu šetnje i odlazaka na izlet te redovne odlaske veterinaru.

Ono što svakako trebate znati jeste da veliki psi prosječno žive od 8 do 10 godina, dok mali psi žive prosječno od 12 do 14 godina. To bi značilo da ih ne smijete shvatiti kao "razonodu“ koja traje mjesec ili dva već kao nekog kome ćete posvetiti dio Vašeg života narednih desetak godina.

Također trebate unaprijed razmisliti o tome da li ćete ljubimca voditi na godišnji odmor ili će ga ipak neko tih dana pričuvati. Ukoliko se odlučite da ga vodite na put, informišite se šta je sve potrebno za prelazak preko granice. S obzirom da to sve košta, morate biti spremni da jedan dio Vašeg mjesečnog primanja izdvajate za novog „člana“ Vaše porodice. Odlasci veterinaru, hrana, slatkiši i proizvodi za njegu svakako koštaju. U prvoj godini života psu se moraju obezbijediti dva cijepljenja (jedno protiv psećih bolesti i jedno protiv bjesnoće) kao i čipiranje, koje je neizostavni dio prelaska preko granice. Pobrinite se da Vaš ljubimac dobije i zdravstavenu knjižicu u kojoj ćete voditi svu evidenciju o njegovom zdravstvenom stanju. Pravilna prehrana je jako važna za njihovo zdravlje. Dok su još mali, trebate se pobrinuti o tome da je hrana mekana. Možete je kupiti, ali i pripremiti sami.

Na pitanje gdje kupiti/nabaviti ljubimca, odgovor je jednostavan. Možete ga kupiti od uzgajivača, poznanika ili udomiti iz azila za napuštene životinje, te mu u potpunosti promijeniti život. Ukoliko udomite nekog psa iz azila, on će Vam to povjerenje i ljubav višestruko uzvratiti. Ako se ipak odlučite za čistokrvnog psa, na Internetu možete pronaći širok spektar informacija i savjeta za brigu o njima. Svakako obratite pažnju na njihove osobine. To posebno važi za osobe koje imaju djecu (da li je pas druželjubiv ili je „individualac“). Koliko vremena će trebati za dresuru, koliko novca za hranu ... Sve su to informacije o kojima se trebate unaprijed informisati.

Ono što je zapravo najpotrebnije Vašem budućem ljubimcu je dosta ljubavi! Životinje su nevjerovatna stvorenja koja pružaju bezuslovnu ljubav, zabavu i PRIJATELJSTVO! Njihova bezuslovna ljubav i privrženost svom vlasniku u dobru i u zlu svakako opravdava dobro poznatu uzrečicu Pas je najbolji čovjekov prijatelj.