Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Kako odabrati mačka/mačku?

Pitanja i odgovori za buduće vlasnike.

Udomljavanje 

Prije nego što se odlučite za udomljavanje kućnog ljubimca, bitno je da se upoznate koja rasa ima kakvu narav. U tom slučaju najbolje bi bilo da se posavjetujete s nekim od uzgajivača ili da posjetite više web stranica na kojima možete pronaći bezbroj korisnih savjeta. Ukoliko se odlučite na udomljavanje, obavezno obavite pregled Vašeg novog ljubimca kod veterinara.


 

Privikavanje na okolinu 

Promjena životne okoline je za mačke jako stresna, pa zbog toga dajte Vašem novom ljubimcu dovoljno vremena da se prilagodi i upozna okolinu. Nemojte se osjećati loše ako odmah ne želi da se igra s Vama igra ili mazi pa je/ga pokušajte namamiti npr. Dein Bestes štapićem za mace. Sigurno će Vam doći kada namiriše nešto ukusno. Dodatno možete pomoći pri opuštanju tako što ćete Vašem ljubimcu pripremiti igračke i zdjelice s vodom i hranom.

Hrana 

Kako bi Vaš ljubimac bio zdrav i vitalan, potrebno je da obratite pažnju na ishranu. Macama je privlačnija mokra hrana, ali morate imati na umu da ona sadrži dosta masnoća te ako Vašeg ljubimca hranite isključivo hranom iz konzervi, on bi veoma brzo mogao postati gojazan. Preferirajte svom ljubimcu servirati suhu hranu i posudu sa svježom vodom, a jedan do dva puta sedmično ga možete počastiti i mokrom hranom. Posjetite dm poslovnicu koja Vam je najbliža i proberite nešto čime ćete Vašeg ljubimca počastiti iz naše Dein Bestes ponude za kućne ljubimce. Ako je Vaša maca sterilizovana, obratite pažnju da u ishranu ubacite i hranu namijenjenu za sterilizovane mačke kako bi se smanjio rizik oboljenja mokraćnih kanala. Ako živite u stanu i Vašeg ljubimca ne puštate vani, zasadite mačiju travu u saksiju koja je stabilna i ne može se prevrnuti. Mačke jedu ovu travu jer im pomaže pri probavi i sprečava da im naškode dlake koje progutaju prilikom čišćenja krzna. Izbjegavajte da Vaš ljubimac jede sve vrste luka, hranu koja sadrži alkohol, grožđe, kofein, čokoladu, slatkiše, koštanu srž, svježa jaja, svježe meso, hranu za pse, džigericu, tijesto, začine, tunjevinu u velikim količinama i mliječne proizvode u velikim količinama.

Higijena 

Mačke su jako čiste i uredne životinje, osim kada je u pitanju njihovo krzno. Redovno češljajte svog ljubimca, jer sa svakim češljanjem spriječili ste da dlake završe na tepihu ili kauču. Također ne dopuštajte da Vam prilazi dok pripremate hranu. Ukoliko i pored redovnog češljanja koja dlaka sa krzna Vašeg ljubimca završi na vašoj odjeći, u našem asortimanu nudimo Proffissimo valjak za čišćenje odjeće koji je jako efikasan pri uklanjanju dlaka s odjeće. Što se tiče prirodnih potreba mačaka, one za vršenje nužde preferiraju instinktivno pijesak ili zemlju tako da nije teško mačku priviknuti na korištenje boksa. Preporučljiv je boks koji se može otvoriti tako da bude otvorenog tipa dok se Vaš ljubimac ne privikne koristiti vrata na boksu. Redovno čistite boks. U suprotnom će Vaša maca sebi pronaći drugo mjesto za obavljanje nužde, a to sigurno neće biti prijatno.

Ponašanje 

Mačke su jako umiljate i elegantne, vole da se maze i igraju. Spremne su da Vam pruže bezbroj prelijepih trenutaka, ali ipak imajte na umu da Vaš ljubimac možda ne želi da ga mazite, igrate se s njim ili da mu češljate krzno u trenutku kada Vi to želite i to će Vam pokazati. Pustite ga da se kroz nekoliko minuta predomisli, nakon čega će Vam prići da se umiljava za izvinjenje. Mačke su samostalne i ako imaju dovoljno hrane i svježu vodu, možete ih ostaviti same u stanu dok ste Vi na poslu ili obavljate druge obaveze. Vole grebati, a ukoliko nemaju adekvatnu grebalicu, stradat će Vaš namještaj ili tepih. Ukoliko se Vaš ljubimac odmah ne privikne na grebalicu i krene grebati drugi predmet u stanu, opomenite ga ili ga sklonite sa tog mjesta kako bi shvatio da nije uredu to što radi. U krajnjem slučaju pričvrstite grebalicu za namještaj koji često pokušava grebati, nakon čega će u većini slučajeva preći na grebalicu. Idealna za odvikavanje od loših navika jeste prskalica za vodu, a usputne poslastice od mesa će sigurno olakšati stvar.