Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Poslastice za kućne ljubimce

Obradujte svog kućnog ljubimca ukusnim obrokom ili novom igračkom

Kućni ljubimci imaju važnu ulogu i izvrsno su društvo za djecu, odrasle i starije osobe. Veza između članova porodice i ljubimca ponekad je neshvatljiva onima koji nikada nisu bili vlasnici psa ili – recimo – mačke. No, radost i veselje koju kućni ljubimci nesebično dijele neprocjenjivi su. Brinuti o životinjama ne znači nužno dodatne probleme. Kućni ljubimci nikome ne bi smjeli biti opterećenje i izvor nezadovoljstva – štoviše. Premda, nije tajna da iziskuju od svojih vlasnika određeno vrijeme i novca. 

Pobrinite se da vaš četveronožni prijatelj ima sve što treba. Vodite ga u šetnju i park. Pazite da pije dosta vode jer psi i mačke teško podnose velike vrućine. Troškove koje možete očekivati ukoliko se odlučite za kućnog ljubimca ovisit će naravno o vrsti kućnog ljubimca. Ne smijete smetnuti s uma niti činjenicu da se – poput ljudi – i životnije mogu razboljeti i da će u tom slučaju trebati stručnu pomoć veterinara. Budite spremni na to. 

Jednom kada se odlučite za novog krznenog ili dlakavog prijatelja morat ćete ga naučiti 'pristojnom' ponašanju, drugim riječima – odgojiti ga. Životinjama nije mjesto u krevetu ili na sofama. Naime, ne smije se zaboraviti da ljubimci mogu prenijeti neke bolesti. Zaraze se najčešće prenose je putem ugriza ili bliskog kontakta s izmetom, no higijena u svakom slučaju uvijek igra veoma veliku ulogu. Održavajte svog kućnog ljubimca čistim, dajte mu da jede i pije, igrajte se s njim i posvećujte mu dovoljno pažnje i vremena jer i on sigurno voli biti u vašem društvu. 

A sve to činite uz malo opreza:
- Temeljito i redovno perite ruke. Uvijek nakon igranja sa životinjom ili maženja, a posebice   prije pripremanja jela, koristite antibakterijski sapun.
- Učite djecu da čine isto ili im sami operite ruku prije jela.
- Čuvajte djecu što dalje od izmeta kućnih ljubimaca, ne dajte im da se igraju u blizini.
- Pazite na zdravlje svoga psa ili mačkice. Redovno ih vodite veterinaru na pregled.
- Održavajte krzno ljubimca čistim, očistite im šape ako su kopali zemlju, operite ih sapunom ako su se kupali u jezeru i slično. 

Želite li obradovati svog kućnog ljubimca ukusnim obrokom ili novom igračkom dođite u dm prodavaonicu. Ujednačena i ukusna hrana za kućne ljubimce obiluje vitaminima i proteinima. Možete izabrati i nešto iz bogate ponude proizvoda za higijenu koji su prema znanstvenim spoznajama tačno prilagođeni potrebama mačaka, pasa i glodavaca.