Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Kolač sa karamelizovanim jabukama

Sastojci:
1 kg jabuka
3 šolje dmBio brašna ( tip 550)
3 jaja
1 čajna kašika praška za pecivo
1 šolja šećera
125 g putera
 

 

Priprema:
1. U dubokoj posudi izmiješajte suhe sastojke (iskoristite pola šolje šećera). Potom dodajte jaja i razmekšani puter. Umijesite sastojke u glatko tijesto. 2. Tijesto pokrijte folijom i ostavite u frižider na pola sata. U međuvremenu ogulite jabuke i isjeckajte ih na kockice. Tijesto odvojite na 2 dijela. Jedan veći za donji dio pite i jedan manji za gornji dio. Tijesto oklagijom izvaljajte na debljinu od 0.5 do 1 cm.
3. U tavu istresite šećer i napravite karamelu (zagrijte šećer kada se istopi dodajte kockicu putera, možete koristiti i više šećera ako želite) potom karameli dodajte jabuke. Jabuke pomiješajte sa karamelom i pecite do 5 minuta. Pečene jabuke istresite na tijesto i poklopite onim manjim dijelom tijesta što ste odvojili).
4. Pecite kolač oko 20-25 min na 180 stepeni.