Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Dvospratni keksići od šipka

Praznike ne možemo zamisliti bez ove slastice. 

Sastojci (za cca. 40 komada):
175 g dmBio integralnog brašna od spelte
50 g dmBio tigrovih oraščića, pečenih i mljevenih
200 g dmBio lješnjaka, mljevenih
4 supene kašike dmBio napitka od badema
5–6 supene kašike dmBio gustog soka od agave
75 g dmBio datula bez košpica
125 g dmBio džema od šipka
1 prstohvat soli
2 supene kašike kukuruznog škroba
200 g veganskog margarina


 

Priprema:
 

1. U jednoj zdjeli pomiješati integralno brašno od spelte, lješnjake i so. U drugoj pomiješati kukuruzni škrob i napitak od badema. Margarin topiti 2 minute dok ne postane kremast. Dodati gusti sok od agave i kuhati dodatnih 1 minutu. Nasjeckati datule i izdrobiti viljuškom. Datule i smjesu s kukuruznim škrobom dodati u margarin. Potom dodavati mješavinu s brašnom - kašiku po kašiku. Miješati smjesu dok ne postane ljepljivo tijesto. Po potrebi dodavati brašno ili napitak od badema.
2. Tijesto oblikovati u kuglu, zamotati u foliju i ostaviti 1 sat u frižider da se hladi.
3. Zagrijati rernu na 175 stepeni. Jednu ili dvije tepsije obložiti papirom. Tijesto podijeliti u dvije jednake porcije i izravnati na debljinu oko 3 mm. Jednu polovinu oblikovati pomoću običnog kalupa, drugu pomoću kalupa koji u sredini ima zvjezdicu. Keksiće polako odlijepiti s radne površine i poredati u tepsiju, iz druge polovine tijesta odvojiti zvjezdice.
4. Kekse peći 10-12 minuta (u slučaju dvije tepsije peći jednu nakon druge). Izvaditi i ostaviti da se ohladi, keksiće bez zvjezdice namazati džemom od šipka i na to staviti keksiće koje u sredini imaju zvjezdicu.

Savjet: Količina gustog soka od agave zavisi od slatkoće datula.