Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Slane kiflice punjene pestom i sušenim paradajzom

Sastojci:
3 velike šolje dmBio pšeničnog brašna tip 550
1 velika šolja mlakog mlijeka
1 jaje
1/2 šolje dmBio suncokretovog ulja
1 pakovanje kvasca
1 pakovanje praška za pecivo
1 kašika šećera
1 kašika soli
1 teglica dmBio pesto namaza
1 teglica dmBio sušenog paradajza


 

Priprema:
1. Suhe sastojke izmiješajte u posudi, potom im dodajte mlako mlijeko, ulje i jaje. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, potom ostavite tijesto da miruje minimalno 45 minuta. Nakon toga oklagijom izvaljajte tijesto na debljinu otprilike 1 cm. Tijesto režete na trouglove.
2. Na bazu trougla (širi dio) stavljate kašičicu pesta i jedan sušeni paradajz (potrebno ga je malo ocijediti, da ne bude previše ulja). Potom bazu savijate prema vrhu kao standardne kiflice ili kroasane.
3. Kao dodatak možete umutiti jedno jaje i premazati kiflice i posuti mješavinom sjemenki.
4. Kiflice pečete na 180°C, oko 30 minuta - odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.