Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Kako zaštititi djecu od sunca i šta pri tom ne smijete zaboraviti?

Bez obzira radi li se o odlasku na plažu na godišnjem odmoru ili o igri u parku poslije škole, zaštita od sunca mora biti dio svake igre.


 

Krema sa zaštitnim faktorom 

Najvažniji alat za zaštitu sunca je krema sa zaštitnim faktorom koju ne smijete zaboraviti nanositi i kada je dijete u hladu i kada je oblačno, pri čemu je preporučljivo odabrati kreme sa zaštitnim faktorom 30 i više.

Kako bi se krema dobro upila, preporučuje se da je nanesete sat vremena (do pola sata) prije izlaska na sunce. Nanošenje kreme ponovite svakih sat vremena kod djece mlađe od tri godine, odnosno svaka dva sata kod starije djece. Ne zaboravite zaštititi uši, stražnji dio vrata i usnice.

 

Kapica, šeširić i naočale... 

Šeširi širokog oboda dodatno će zaštiti kožu lica koje je najizloženije suncu. Svakako pazite da kapa, kao i krema, štite lice, uši i vrat. Za svoje najmlađe možete izabrati i odjeću s UV zaštitom, proizvedenom od posebnih materijala s faktorom zaštite UPF koji pokazuje koju količinu UV zračenja odjeća propušta. Minimalni UPF faktor je 15, a želimo li što bolju zaštitu, potrebno je birati odjeću s većim zaštitnim faktorom.

 

Dobar odmor je ključ zdravlja - kože 

Dugotrajan boravak na suncu nije dobar ni za odrasle ni za djecu. Zato tokom  igre ili porodičnog izleta zajedno s najmlađima napravite pauzu u hladu. Pauzu možete iskoristiti i za nastavak igre, ili ipak za druge važne korake u zaštiti od sunca.

 

Redovna hidratacija 

Jedan od tih koraka je hidratacija - unošenje tečnosti u organizam. Voda pomaže tijelu da upije hranjive tvari i eliminiše toksine, a važan je faktor u očuvanju zdravlja kože jer voda u koži ima i dodatnu funkciju – pospješuje njenu zaštitnu ulogu.

 

Naučite dijete zašto je važno zaštititi se od sunca 

Porodični izleti u prirodu ili igra u parku nisu problem jer uvijek možete paziti da kapa stoji sigurno na maloj glavici. No, izazov je djeci objasniti da se trebaju paziti sunca koje povezuju s igrom i zabavom. Prije svega mi samo moramo biti svjesni važnosti zaštite od sunca i djeci biti primjer svaki put kada se izlažemo suncu.

 

Kao i u većini slučajeva, djeci je najlakše kroz zabavu objasniti kako se na suncu igrati sigurno. Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom može biti zabavno (i vama) ako pri nanošenju na licu iscrtate smajliće i dopustite djetetu da vam pomogne u kratkotrajnom „face paintingu“. Možda će biti malo neurednije, ali će svakako biti zabavnije i napravit ćete prvi korak u razvijanju zdravih navika.