Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Trudni smo!

Pokušat ćemo pomoći kako da riješite brojna pitanja, dobijete savjet i uživate u zajedničkoj sreći.

Moram li sada odrasti? Da li se mogu finansijski izdržavati svoju porodicu? Kako će beba promijeniti naš život kao para? I za muškarce je trudnoća vrijeme brojnih promjena. Sigurno želite znati šta se tokom trudnoće fizički i emocionalno događa s Vašom partnericom.

Sok umjesto šampanjca 

Žene nakon saznanja da su u drugom stanju žele samo jedno: pažljivog partnera punog ljubavi, koji se zajedno s njima priprema na veliki događaj. U prvim mjesecima trudnoće Vaš život najvjerovatnije protiče uobičajenim tokom. Vaša će bolja polovina vjerovatno češće biti umorna i iscrpljena, a možda će joj ponekad biti i muka. Svoje večeri sada radije provodite na kauču, umjesto u kafiću. Time pokazujete razumijevanje i podršku njenim potrebama. Razgovarajte sa svojom partnericom o svojim osjećajima i mislima.


 

Vidim te i osjećam te 

Od drugog do četvrtog mjeseca muškarci mogu avanturu koja se dešava u tijelu žene i fizički doživjeti  - beba se pomjera. Prilikom ultrazvučnog pregleda možete se svom djetetu čak diviti na monitoru. Značajan trenutak za budućeg oca! Istovremeno, to je dobar trenutak da sretnu vijest saopštite svojim prijateljima te dogovorite eventualne izostanke s posla radi ljekarskih pregleda, vježbi za trudnice te uoči poroda i nakon njega.

Prije nego što Vaša partnerica bude u zahtjevnoj posljednjoj trećini trudnoće, možete s njom razgovarati o budućoj raspodjeli zadataka u porodici. Na koji način želite spojiti porodicu i posao? Nemojte se bojati promjene uloge: nećete iznenada od avanturiste postati manje vrijedan muškarac samo zato što se brinete za porodicu i dom. Biti otac sada može biti velika šansa da svoj život pozitivno promjenite. Sada imate priliku zajedno sa svojom partnericom naći put koji Vama najbolje odgovara.

Dobar savjet nije skup 

Ako Vam je potreban savjet ili podrška, dobra ideja je razgovarati sa drugim budućim očevima. Oni su posvuda, ali posebno lako ćete ih pronaći na vježbama za trudnice. Stručnjaci preporučuju da budući očevi prate svoje partnerice na ove vježbe, jer ponekad su trenuci u kojima su žena i muškarac „zajedno trudni“ najbitni za komunikaciju. Muškarci koji su dobro informisani mogu biti velika pomoć ženama u porodiljnoj sali. Ako ste se dobro pripremili, mnogo opuštenije ćete dočekati nove izazove. Radujte se svojoj bebi! Čovjek raste zahvaljujući izazovima.