Podijeli i odštampaj

color #000000
color #000000

Prvih 1000 dana

Prvih 1000 dana su velika šansa
Jedinstveni vremenski okvir od hiljadu dana, od začeća bebe sve do prvih njenih mjeseci  ima izuzetan žnačaj za budućnost djeteta u kasnijem razvoju. U ovoj najosjetljivijoj fazi razvoja bebe postavaljate temelje i imate veliki uticaj na bebino zdravlje, imunološki sistem, razvoj mozga i probavu. U prvih 1000 dana veoma je bitan način Vašeg života. Kako se hranite, koje navike imate, da li unosite dovoljno vitamina...?


 


Trudnoća i dojenje

Zdrava ishrana u toku trudnoće od krucijalnog je značaja za zdravlje Vaše bebe. A izbor namirnica u periodu dojenja itekako utiče na kvalitet majčinog mlijeka. Majčino mlijeko je najzdravija namirnica koju možete pružiti svojoj bebi tokom prvih mjeseci njegovog razvoja. Majčino mlijeko u sebi sadrži sve najvažnije sastojke koji su potrebni jednoj bebi za rast i razvoj. Ono mu jača imunološki sistem, opskrbljuje ga sa potrebnim vitaminima, štiti ga od infekcija i dugoročno umanjuje rizik od alergija.

Jedite bolje za dvoje

Sa ispravnom ishranom u toku dojenja  imate veliki uticaj na kvalitet mlijeka. S toga važi: ne jedite dvostruko više, nego dvostruko bolje i kvalitetnije za dvoje! Vaša beba se hrani kroz Vas. Vodite računa da unosite dovoljnu količinu željeza, joda, minerala, kalcija, nezasićenih masti. Jedite puno svježeg voća i povrća, žitarice, krompir, mliječne proizvode i povremeno jedite nemasno meso. U ovom razdoblju uravnotežena i zdrava ishrana ima dvostruki učinak i za Vas i za Vašu bebu.

Savjet: Jednom sedmično u svoj jelovnik uvrstite ribu. Ona je bogata nezasićenim masnim kiselinama koje su važne za razvoj vida i nervnog sistema bebe.

Ukoliko se hranite savjesno i zdravo, možete biti sigurni da svojoj bebi kroz Vaše mlijeko pružate sve što joj je potrebno.